
Historien om kollektivavtal
Kollektivavtalet förhindrar att anställda vänder sig mot varandra i jakten på ett jobb. Så här började det.
De första facken bildades för mer än 100 år sedan. Då hade den industriella utvecklingen precis kommit till Sverige. Det innebar att många människor som tidigare bott och verkat på landsbygden var tvungna att flytta in till städerna, där de stora, nya maskinerna fanns. Arbetslösheten var därför mycket hög och fattigdomen utbredd. Lönerna var låga, arbetsmiljön rent farlig.
Det var vanligt med en arbetstid på 12–16 timmar varje dag utom söndag. Anställningstrygghet fanns inte. Chefer kunde ge arbetare sparken när som helst, utan anledning.
Många protesterade mot villkoren genom strejker och demonstrationer, men eftersom familjerna svalt ihjäl utan lön tvingades de återgå till arbetet. Så småningom förstod arbetarna att om man gick samman och ställde kraven gemensamt, så var arbetsgivarna tvungna att lyssna.
Detta noterades, och arbetsgivarna började motarbeta facken på många olika sätt.
De första fackliga aktörerna hade inget lagligt skydd utan förföljdes, trakasserades och misshandlades. Med hjälp av polis, militär, och många gånger andra arbetare som skrämts upp, eller av andra skäl var misstänksamma mot idéer om socialism, försökte arbetsgivarna krossa framväxten av de fackliga organisationerna. De såg det som ett katastrofalt scenario, både ekonomiskt och moraliskt, om arbetarna fick börja ställa krav.
För att kunna föra den fackliga kampen, som egentligen är en kamp om ett värdigt liv för alla, bildade fackföreningsrörelsen 1889 Socialdemokratiska Arbetarepartiet, SAP. Nio år senare bildade partiet centralorganisationen LO.
Grundidén med ett kollektivavtal är att ingen ska tvingas konkurrera ut sina arbetskamrater genom att gå med på lägre lön eller sämre villkor än vad andra har.
Kollektivavtalen innehåller minimiregler och det hindrar ingen arbetsgivare från att erbjuda ännu bättre löner eller arbetsvillkor. Det får inte bli sämre villkor än vad man kommit överens om i kollektivavtalet.
Kollektivavtalet omfattar bland annat löner, arbetstider, ersättningar som till exempel OB-tillägg och försäkringar.
Det är svårt att som anställd själv hålla koll på om försäkringspremien verkligen betalas. Kollektivavtalet skyddar dig om din arbetsgivare glömmer eller struntar i att betala försäkringar. Avtalet ger också mer pengar vid sjukdom och olycksfall i arbetet än vad lagstiftningen garanterar.
Fastighetsanställdas Förbund har ett tjugotal kollektivavtal som slutits med olika arbetsgivare.
För att veta vilket kollektivavtal som du omfattas av som medlem, kontakta ditt regionkontor.
Senast uppdaterat: 30 januari 2025