3,1 miljoner till medlemmarna

3,1 miljoner kronor. Så mycket har Fastighets medlemmar fått under 2015 när LO TCO Rättsskydd drivit frågor i domstol för Fastighets räkning.

Publicerad:

Under 2015 har medlemmar i Fastighetsanställdas Förbund fått ut 3,1 miljoner kronor i ersättningar och skadestånd genom att fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, lyckades vinna olika mål i domstol för medlemmarnas räkning.

Rättsskyddets jurister drev 58 ärenden för Fastighets och varje rättsprocess kan röra ett flertal fackliga medlemmar.

Målen bolaget driver handlar främst om livräntor som inte hade betalats ut om det inte blivit rättsprocess av ärendet och skadestånd från arbetsgivare som på något sätt brutit mot arbetsrätten. Det rör sig även om tvister mot försäkringsbolag som vägrat betala ersättning.

Många domstolsprocesser vunna

Totalt har LO-TCO Rättsskydd vunnit nästan 200 miljoner kronor åt fackets medlemmar.

För facket som helhet gäller rättegångarna även ett antal medlemmar som fick tillbaka jobbet eller blev frikända från anklagelser för brott.

Totalt för samtliga fackförbund vann LO-TCO Rättsskydd 190,5 miljoner kronor till berörda medlemmar och avslutade 1 060 ärenden under året. Dessutom fick byrån drygt 1 000 nyanmälda ärenden och har närmare 1 400 ärenden under handläggning.

145 miljoner kronor förlorade på oanmälda arbetssjukdomar och skador

De av fackets medlemmar som skadat sig i jobbet förlorade förra året minst 145 miljoner kronor på att de inte anmälde sina arbetssjukdomar och arbetsskador och därmed inte heller fick dem prövade av Försäkringskassan.

- Kunskapen om att man ska anmäla sin skada är mycket låg bland medlemmarna, men även bland de fackliga företrädarna, säger Dan Holke, chefsjurist på fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd.

I årets ekonomiska utfall för Rättsskyddet slår siffrorna igenom för hur mycket medlemmarna verkligen förlorar på att inte anmäla sina skador. Skillnaden mellan 2014 och 2015 är 145 miljoner kronor. Det handlar om livräntor (ersättning livet ut) och då innebär det stora summor.

- Många har också fått för sig att det är hopplöst att få sina skador godkända men det är fel. Av dem som faktiskt anmäler är det numera procentuellt sett fler som får skadorna godkända. Skadorna har inte minskat, framför allt inte arbetssjukdomarna. Det är istället anmälningarna som har minskat så stort, berättar Dan Holke.

Försämringarna beror bland annat på nya sjukpenningsregler. Tidigare gjorde Försäkringskassan själv en prövning om skadan kunde bero på jobbet. Det gjordes i samband med att människor exempelvis förtidspensionerades, men idag görs ingen sådan prövning längre. Därmed finns det inte längre någon naturlig tidpunkt för att pröva om en skada är arbetsskada eller inte. Den enskilde måste själv både anmäla sin arbetsskada och därutöver även ansöka om att få ersättning för den – alltså livränta.

- Vi har under flera år fått ett minskat antal nya arbetsskadeärenden på grund av detta. Det tar dock ofta 3-4 år att handlägga ett sådant ärende hos oss. Under 2015 avslutade vi bara en tredjedel så många arbetsskadeärenden som under 2010. Det är därför först nu som den minskade anmälningsfrekvensen slagit igenom och vi ser vilka summor som medlemmarna verkligen går miste om, säger Dan Holke.

- Kunskapen bland de fackliga företrädarna är dålig och därför har vi en längre tid varit ute hos förbunden för att informera om just arbetsskador och vikten av att anmäla dem.

LO-TCO Rättsskydd driver informationskampanjen "Du har rätt till ersättning för din arbetsskada".

Rättshjälp krävs
För att LO-TCO Rättsskydds jurister ska driva ett ärende krävs att medlemmen fått rättshjälp av sitt fackförbund. Då står förbundet för alla rättsliga kostnader och medlemmen får dem ersatta även om hon/han förlorar sitt mål i domstolen.

Den som behöver rättshjälp ska ta upp saken med sin lokala fackliga organisation, exempelvis fackklubben eller avdelningen, som i sin tur tar ärendet vidare till förbundet centralt. Den som inte är medlem i facket kan heller inte få rättshjälp av facket.

Fackets jurister
LO-TCO Rättskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och socialförsäkringsrätt. Den ägs av LO och TCO och anlitas också av många Saco-förbund. Sedan starten 1971 har byrån haft över 70 000 ärenden och sammanlagt vunnit över 13 miljarder kronor till fackets medlemmar. LO-TCO Rättsskydd driver rättsfall för fackliga medlemmar, har 35 jurister anställda och är specialiserad på att driva domstolsprocesser.

Fakta arbetsskador
2015  2014 2010 2005
Inkomna arbetsskadeärenden till LO-TCO Rättsskydd:
2015: 69  2014: 91  2010: 191  2005: 569
Avslutade arbetsskadeärenden:
2015: 103  2014: 157  2010: 363  2005: 722

I ärendena på LO-TCO Rättsskydds försäkringsrättsenhet är genomströmningstiden vanligen 3-4 år på grund av domstolarnas och försäkringskassans handläggningstider. Det blir därför en eftersläpning och det är därför som det först 2015 märktes en markant nedgång i utverkad ersättning. Enheten mäter framgångsprocenten sedan många år (hur många mål som vinns respektive förloras) och ser ingen nedgång i den.
Källa: LO-TCO Rättsskydd

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: