Fastighets 80 år
I år fyller Fastighetsanställdas Förbund 80 år.
26 – 28 april 1936 bildades förbundet.
För 80 år sen var det även då deltiden som ställde till med mycket. När förbundet skulle bildas var det frågan om kontingentens storlek som blev problemet. Kontingenten är det gamla ordet för medlemsavgift.
Transportarbetarförbundet hade inbjudit de lokala fastighetsarbetarfacken till medlemskap. Men kontingenten var för dyr hos Transport och de ville inte ha fastighetsarbetare som medlemmar om de betalade mindre än andra medlemmar.
80 procent av de fastighetsanställda var deltidsarbetare och Transports medlemsavgift baserades på att medlemmarna skulle vara heltidsanställda. Transport nobbade till slut.
Se alla bilder till den här texten, klicka här
Fastighetsarbetarförbundet blev namnet när olika fastighetsarbetarfack från hela landet samlades i LO:s plenisal i april 1936. Då var de tio avdelningar och färre än 3 000 medlemmar. Först 1938 accepterade andra LO-förbund Fastighets som medlem i LO.
Redan 1934 hade Fastighetspersonalens Fackförening i Stockholm skaffat sig en egen fana. Den broderades på Sömmerskornas ateljé på Drottningsggatan 88 i Stockholm.
Fanan blev en symbol för demokrati och mot fascism och nazism som förtryckte människor och de fria fackföreningarna under det mörka 1930-talet. Fastighetsarbetarna visste att alla kan göra något, känslan för att den viktiga uppgiften utgår från den grundläggande synen om allas lika värde och rätt var stark.
Inför invigningen av fanan skrev en medlem ner detta:
"Om modlösheten hotar trycka ner
vår lust att kämpa, trötta bliva stegen,
vi höja trotsigt åter vårt banér
och vandra sjungande längs vägen."
När förbundet bildades beslutades så om kontingentens storlek. 75 öre i månaden för den som tjänade upp till 600 kronor per år upp till dem som hade inkomster över 2 500 kronor per år. De betalade 3:50 kronor i månaden i avgift.
När de första åren i förbundet hade gått fanns ett kollektivavtal, 4 000 av totalt 5 700 medlemmar stod under det. Bara 500 fanns som betalande medlemmar i den högsta gruppen, de var de enda som var heltidsanställda.
1945 hade antalet kvinnor som var medlemmar ökat högst väsentligt. I en motion till kongressen föreslogs att en kvinna skulle väljas in i förbundsstyrelsen. Men det blev avslag, trots att ombudet Svea Töörnlöf, Norrköping, pläderat för förslaget.
- Vi vilja tro att vi inte äro underlägsna många män som beklädas med förtroendeuppdrag, sa hon enligt protokollet.
1961 valdes den första kvinnan in i förbundsstyrelsen, Maj-Britt Andersson från Malmö. Hon blev suppleant, ett år då ungefär hälften av Fastighets medlemmar var kvinnor.
Se alla bilder till den här texten, klicka här
En annan kvinna, medlem och förtroendevald på sin arbetsplats i Norrköping, Ann-Louise Fagerström, intervjuades för boken "50 år i Fastighets" som kom ut 1986. Hon berättade hur hon och andra aktiva förändrat sitt arbete genom att driva förändrade arbetsvillkor tillsammans i facket.
- Förr var det mer kvällsstädningar där vi gick ensamma och arbetade. I dag är det mycket mer städning på dagtid, vilket gör att städerskornas inte blir lika isolerade som yrkesgrupp.
Hon fick frågan om framtiden för facket, för Fastighets:
- Jag tror att facket i framtiden även kan hjälpa medlemmar, inte bara vid problem på arbetsplatsen, utan även i också i andra sammanhang. Kontakter med myndigheter till exempel. När sociala problem dyker upp som inte behöver vara förknippade med arbetsplatsen. Facket kan vara någon att vända sig till när det inte finns någon annanstans att går, eller när det är svårt att veta var man ska vända sig överhuvudtaget, säger hon i boken.
Fastighets förbundsordförande sedan starten 1936:
Tage Olson 1936 – 1951
Hugo Gustavsson 1951 – 1960
Carl Abrahamson 1960 – 1965
Roland Larsson 1965 – 1980
Bert-Ove Pettersson 1980 – 1993
Barbro Evermo Palmerlund 1993 – 2003
Hans Öhlund 2003 – 2014
Magnus Pettersson 2014 –
Se alla bilder till den här texten, klicka här
1985 gav Tidens förlag ut en novellsamling med 27 bidrag, alla med motiv från städarnas och fastighetsskötarnas värld. Bidragen kom från tidningen Fastighetsfolkets novellpristävling 1984. Bokens titel var en av novellernas. "Den förälskade fastighetsskötaren".
Det var Anthony Swerling som skrev den. Om fastighetsskötaren som passade på att skriva dikter i tvättstugan och i källaren. På arbetstid. En fastighetsskötare som längtade efter mötet med kärleken.
"Med darrande händer gav han henne kontraktet till hennes 20 kvadratmeter med kokskåp."
"Denna kväll satt han vid torktumlaren och fantiserade att han dikterade sina dikter för Lotta Franzén. Då skulle han kunna uttrycka sig ohämmat."
I novellen går det lite sämre för de ohämmade uttrycksformerna. Istället slutar denna artikel med en annan diktstrof om kärlek som fanns i en bok som gavs ut av Folket i Bild 1952. Den tidning som fanns i många arbetarhem när Fastighets bildades och växte.
Det är Maria Wine som skriver så här i dikten "Min kärlek växer".
"Min kärlek växer i landet bortom alla gränser,
I tiden bortom alla tider."
Ändamålsparagrafen
Fastighets första paragraf i stadgarna:
Mom 1. Verksamhetsområde
Förbundet är en sammanslutning av alla för boendeservice/fastighetsskötsel och städningsarbete anställda arbetstagare, vilka enligt Landsorganisationen (LO) i Sveriges organisationsplan skall tillhöra förbundet.
Mom 2. Uppgift
att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet,
att verka för en utveckling inom arbetsliv och samhälle som leder till ökad jämställdhet och jämlikhet,
att motverka diskriminering,
att därvid och i övrigt medverka till en samhällsutveckling på grundval av demokratisk socialism,
att genom anslutning till LO samarbeta med övriga till LO anslutna förbund,
att upprätthålla förbindelser med fackliga organisationer i andra länder och yrkesinternationaler, som är anslutna till eller samarbetar med Internationella fackliga samorganisationen,
att samarbeta med andra fackliga och ideella organisationer.
Källor: "50 år med Fastighets", red Charles Kassman, Fastighets/Tiden 1986. "Vår enighets fana" Margareta Stål, LO/Arbetarrörelsens Arkiv 1998. "Den förälskade fastighetsskötaren", red Tage Sjödal, Fastighetsfolket/Tiden 1985. "Folket i Bild – tidningen som var en folkrörelse", red Ivar Öhman/Tiden 1984. "De bästa dikterna", red Ivar Öhman, Folket i Bilds förlag 1952, Fastighets stadgar.