Klubbstyrelsen på Samhall i Pajala har bytt till Fastighets. Här fyra av dem, Ted Wirén, Leif Alatalo, Emil Haapala och Canha Chueabutdee. Foto: Janne Sparrman

Fastighets är facket för fler på Samhall

Allt fler anställda på Samhall jobbar inom Fastighets avtalsområde.

- Man måste vara rätt organiserad annars kan man inte jobba fackligt, säger Emil Haapala som bytt från IF Metall till Fastighets.

Publicerad:

Samhalls enhet i Pajala i Norrbotten har under de senaste åren allt mer bytt arbetsuppgifter, från tillverkning till servicejobb.

Fackklubben har alltid varit aktiv och närvarande. De förtroendevalda kom från IF Metall till följd av enhetens verksamhet. När allt fler började ha servicejobb, bland annat fastighetsskötsel och städning började diskussionen om vilken organisationstillhörlighet som är den rätta. När representanter från Fastighets kom på besök avgjordes frågan. Styrelsen bestämde sig för att byta till Fastighets.

- Egentligen ville vi väl inte byta. Det har fungerat bra och vi har haft stöd. Det kändes lite surt. Men man måste vara rätt organiserad, annars kan man inte jobba fackligt, säger Emil Haapala, vice ordförande.

- Om vi inte är rätt organiserade har vi inga mandat, säger Ted Wirén, ordförande.

Fastighets räknar med att några tusen av de anställda inom hela Samhall i Sverige, de som arbetar med städning är organiserade i fel förbund.

Fastighets representanter besöker allt fler av Samhalls arbetsplatser för att informera. 

– Vi berättar om begränsningar som uppstår vid felorganisering. Det ger inte fullgott skydd. Vid en tvist kan den inte föras upp till central förhandling om inte facket äger avtalet, säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande i Fastighets.

Förutom Fastighets finns medlemmar från IF Metall, Handels, GS, Hotell och Restaurang, Kommunal och Seko på Samhall.

Tolkning av löneavtal är det bara respektive förbund  som kan göra. IF Metall klarar inte att tolka avtalet för någon som städar.

Förbunden inom LO har en gemensam överenskommelse om hur de anställda på Samhall ska organiseras. 

Se fler bilder från Pajala, klicka här.

Samhalls avtalssida

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: