Med anledning av Kommunal

– Det här skadar det allmänna förtroendet för hela den svenska fackföreningsrörelsen. Det spiller över på alla fackförbund och det är allvarligt, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Publicerad:

Aftonbladets granskning av Kommunal har också påverkat Fastighetsanställdas Förbund. När ett annat viktigt förbund bland LO-medlemmarna avslöjas med tvivelaktiga beteenden och affärer påverkas alla förbund inom LO.

– Det här skadar det allmänna förtroendet för hela den svenska fackföreningsrörelsen. Det spiller över på alla fackförbund och det är allvarligt, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

–Det skulle vara tråkigt och synd om man drar alla över en kam. Vi har inte heller den affärsverksamhet som Kommunal har.

Fastighets har en policy för representation. "En allmän restriktiv hållning till representation med alkohol ska råda inom Fastighets. All representation ska tåla offentlighetens ljus och vi ska kunna möta vår medlemmar med fullständig öppenhet." Det är två nyckelmeningar i den policyn.

– Vår huvudregel, både för intern och extern representation är två glas vin alternativt två öl. Starksprit förekommer bara i undantagsfall, i huvudsak vid extern representation eller utländska besök, säger Magnus Pettersson.

Fastighets har också till flera medier redovisat för hur stora belopp alkoholrepresentation, internt och externt förekommit under 2014. Intern representation är inom förbundet, anställda, förtroendevalda och medlemmar, extern representation är allt annat:  Internt: 148 127 kronor Externt: 51 923 kronor
Kommentar Internt: Fastighets hade ordinarie kongress under 2014. 118 480 kronor för kongressfesten kommer av detta. Den summan avser kongressombud, övriga förtroendevalda, anställda samt svenska och internationella gäster, sammanlagt 233 personer.

Förbundet har också redovisat den mängd alkohol som bjöds vid förbundskontorets julbord 2014:
Två öl eller två glas vin per deltagare, deltagare var förbundsledning och anställda.

Om fastigheter och boenden för förtroendevalda och anställda finns följande uppgifter:
Fastighets äger inga fastigheter eller bostadsbolag.

Förbundet äger en bostadsrätt i Stockholmsområdet, en etta på 22 kvadratmeter. Den hyrs ut i andra hand till marknadshyra till en ombudsman som övernattningslägenhet, han bor i Västsverige.

Yvonne Nygårds, andre ordförande i förbundet, övernattar i veckorna i en lägenhet i Stockholm som ägs av Seko. Hon bor i Falun och har frånsagt sig besittningsrätten till övernattningslägenheten i Stockholm.

Förbundet är delägare i Rönneberga konferens tillsammans med övriga 6F-förbund. Förbundets ägarandel är drygt fem procent.

Förbundet är också delägare i 6F:s administrationsbolag Fasab och ägarandelen för Fastighets är drygt 13 procent.

Uppdaterad: