6F: ”Dags för ny lönebildningsmodell”

Förbunden inom 6F skriver idag i en debattartikel i Svenska Dagbladet att förbunden tillsätter en utredning för att se över den svenska lönebildningsmodellen. Skälet är bland annat Teknikföretagens hot om att säga upp Industriavtalet.

Publicerad:

6F är fackförbunden Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, Målarna och Seko.

Läs artikeln

FAQ Lönebildning

- Teknikföretagens förhandlingschef hotar med att säga upp Industriavtalet om IF Metall ställer krav på låglönesatsningar. Det signalerar två saker. För det första visar det på hur Teknikföretagen ser på minskade löneskillnader. För det andra är det ett tydligt besked om att Industriavtalet kan vara ett minne blott inom en snar framtid. Vi måste ta hoten på allvar. Därför har vi beslutat att tillsätta en utredning för att titta på en alternativ lönebildningsmodell. Sverige har inte råd att vara utan en modell för lönebildning, skriver förbundsordförandena och avtalssekreterarna i en debattartikel i SvD Debatt.

- Det är otvivelaktigt att Industriavtalet har bidragit till reallöneökningar under många år och Sverige har klarat sig väl i den internationella konkurrensen. Detta ska industrifacken ha beröm för. Men när man tittar på fördelningen av dessa reallöneökningar så finns en tydlig vinnare, tjänstemännen. Tjänstemännens köpkraft har i kronor räknat ökat med dubbelt så mycket som för arbetare sedan Industriavtalet tecknades. Detta är en oacceptabel utveckling.

- Jämställda löner är en annan aspekt. Löneskillnaden mellan kvinnor och män år 2015, när hänsyn tas till yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid, var 4,6 procent. Det är ingen hemlighet att arbetsgivarna har avfärdat krav på låglönesatsningar som skulle gynna kvinnodominerade grupper på arbetsmarknaden. Man hävdar att dessa krav inte är förenliga med Industriavtalet. Denna syn leder givetvis till att klyftorna kommer fortsätta att öka.

- Vi inom 6F har länge kritiserat den lönebildningsmodell vi har idag där exportsektorn ska sätta "märket" för hela arbetsmarknaden. Grunden i vår kritik ligger i att lönebildningen cementerar dagens löneskillnader samt att vi saknar inflytande över något så avgörande för våra medlemmar som lönenivån.

- När man framför kritik mot något bör man också ha ett svar på vad som är alternativet. Vi har i dagsläget inget konkret svar på vad som är alternativet till nuvarande lönebildningsmodell. Vi kommer mot bakgrund av detta att anslå medel till en utredning som tar fram gedigna underlag för att kunna göra en kvalificerad bedömning av nuvarande lönebildningsmodell. Först då kommer vi att presentera hur vår lönemodell för att möta framtida utmaningar ser ut. Denna kan bygga på nuvarande modell. Den kan också se annorlunda ut.

Ytterligare information:
Jonas Pettersson, Kansli- och kommunikationschef, Seko: 070-631 59 49

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: