"Almega går emot alla LO-förbund"
- Det är ett högt spel som Almega dragit i gång. De går emot alla LO-förbund. Alla är beredda att ta strid för att de lägst avlönade.
Det sa Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson i sitt 1 maj-tal i Sigtuna
Tal av Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets vid 1 maj-firande i Sigtuna 2017. Det talade ordet gäller.
Hej Märsta och Sigtuna!
Jag heter Magnus Pettersson och är förbundsordförande i Fastighetsanställdas Förbund. En av de 14 medlemsförbunden i LO.
Utan alla arbetare som startade fackföreningar och bildade LO hade jag förmodligen inte stått här i dag. Att gå ut på gator och torg för att visa att vi vill förändra och förbättra för människor i vardagen har alltid varit viktig i fackföreningsrörelsen. Därför insåg även de tidiga fackföreningsvalda att det inte räcker med att bara driva fackliga frågor på arbetsplatsen.
Vi måste driva samhällsfrågor i stort. Vi måste ta vår plats i politiken!
Så därför Mötesdeltagare och förstamajfirare här i Märsta och Sigtuna:
Det här vår dag. Frihet, jämlikhet och solidaritet är vår väg. Vi tror på alla människors lika rätt och värde. Vi har allt att kämpa för, inte minst i denna tid!
När jag tänkte på att jag skulle komma hit i dag för att få träffa er så tänkte jag på den här platsen som mitt hem. För det är ju så att vi är så många som tänker "Äntligen hemma" när vi kommer hit. Mer än 25 miljoner människor passerar här varje år via Arlanda.
För mig som ordförande för Fastighetsanställdas Förbund är Arlanda också en av de viktigaste arbetsplatserna där vi har många medlemmar som arbetar. Inte minst som städare.
Att städa är ett viktigt jobb. I vårt förbund är många medlemmar städare. De arbetar här i Sigtuna kommun för att försörja sig, för att hitta en framtid för sig och de sina.
Varje år vid den här tiden går städare i hela världen ut för att visa att de är viktiga att de förtjänar respekt och för att få till jobb som det går att försörja sig på, jobb med kollektivavtal, jobb som ger heltidsarbete, jobb som ger trygghet.
Men tyvärr, för många städare runt om i världen, även här i Sverige, får de inte den chansen.
Därför uppmärksammar vi Justice Day for Cleaners varje år på vårkanten och försommaren fram till och med den 15 juni, då det är just Rättvisedagen för städare.
Det är nu 30 år sedan städare som krävt kollektivavtal och krävt rätten till att organisera sig fackligt blev misshandlade av polisen i Los Angeles vid en demonstration där. De krävde inte mycket mer än bättre anställningsvillkor, villkor som det går att leva på. Deras protester ledde sedan till just det. Sen den dagen högtidlighåller vi Det som rättvisedag för städare genom alla fackförbund över hela världen som kämpar för bättre villkor för städare.
För vår del innebär det enkla saker i vardagen:
Våra medlemmar kräver kollektivavtal på alla städbolag och vi vill få dom att tänka att städare inte måste jobba tidigt på morgonen eller sent på kvällen utan att det ska vara möjligt att städa dagtid.
Vi vill få arbetsgivare att förstå att heltid är en förutsättning för att kunna försörja sig och att delade turer inte är att visa städare respekt som människor.
Vi kräver enkla saker. Men för att få till bättre villkor krävs hårt jobb och solidaritet.
Vi jobbar för att få säkrare anställningar. Lagregler från de borgerliga åren om allmän visstid är inte att visa respekt. Arbetsgivarnas nya sätt att utan vidare beröva anställda tryggheten genom att ta bort arbetstid från en dag till en annan – det kallas hyvling – är inte heller att visa respekt.
Att visa respekt för alla arbetare är lika viktigt som allt annat för oss i arbetarrörelsen. Det här är frågor som vi inte bara driver fackligt genom att få bättre villkor i kollektivavtalen. Det här är frågor som vi måste driva politiskt.
Vi måste driva dom på det sätt som gjorde att första majfirandet kom till en gång.
Jag vill berätta om några av städarnas villkor:
Som Jasmina från Ekerö. Hon kliver upp mycket tidigt varje arbetsdag för att hinna med.
Halv fem måste hon lämna hemmet för dagens första arbetspass inne på Söder mellan sex och tio. Sen ska hon till sitt nästa pass. Men det är bara det att det börjar först klockan fyra och ligger i Sundbyberg. Ja hon har så kallade delad tur.
Hon lämnar hemmet före halv fem på morgonen och kommer hem vid niotiden på kvällen. Det är inte mycket hon hinner se av familjen under veckorna. Hennes arbetstider med tidig morgon och sen kväll ger henne också betydande besvär med hälsan. Hon hinner aldrig återhämta sig.
När hon frågar sin arbetsgivare varför det inte går att jobba utan håltimmar som inte ger någon betalning får hon svaret att kunderna vägrar betala.
Annette i Sollefteå och hennes arbetskamrater jobbar på ett städföretag som tappade ett viktigt kontrakt. Normalt skulle då företaget göra uppsägningar enligt lagen om anställningsskydd och de skulle få det skydd som Las ger. Men inte nu.
Arbetsgivaren erbjöd dem från en dag till en annan att få behålla jobbet men bara med 64 till 88 procent av tidigare lön, det kallas av arbetsgivaren för omreglering av anställning då man erbjuder en annan sysselsättningsgrad än vad man tidigare har haft.. Vem av dem som drabbas bestämmer arbetsgivaren ensidigt. Det kallas för hyvling och gör alla anställda rättslösa. Arbetsgivarna rundar regler utan vidare. Det är inte att visa respekt.
Kamrater!
I Fastighets hjälper vi varandra. Vi använder våra egna erfarenheter för att tillsammans hitta vägar till ny kunskap. Vår fackförening är inte någon långt bort som du måste kontakta. Det är arbetskamrater på jobbet som är medlemmar och som hjälps åt att lösa många frågor.
Ju fler som är med, desto större är chanserna att få bättre arbetsvillkor och löneökningar. Utan fackligt medlemskap riskerar du att halka efter.
Jag gillar att tänka på vårt förbund med medlemmar som står för värme och omtanke. På jobbet, hemma och i vårt gemensamma fackliga arbete. I Fastighets behöver du aldrig stå ensam.
Därför slåss vi också på den politiska arenan för att förbättra villkoren så att fler människor ska kunna försörja sig på ett jobb och kunna känna tryggheten att ha en framtid där vardagen går ihop. En vardag där vi hinner träffa familjen, en vardag där inte känslan och rädslan får slå rot.
Vi fackföreningar inom LO har länge slagits tillsammans för att politiskt få bort orättvisor som allmän visstid, rätten till heltid och nu att få politiken att återupprätta respekten för lagen om anställningstrygghet genom att säga nej till hyvling!
Därför känns det bra att stå här på den socialdemokratiska arbetarkommunens möte första maj och se kraven på att återupprätta den svenska modellen. På den socialdemokratiska kongressen togs våra krav in som viktiga mål för socialdemokraterna. Det betyder att vi lagt en grund för den verkliga kampen. Vi kämpar tillsammans.
Fastighets är ett av förbunden i 6F, vi tillsammans Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko driver många gemensamma politiska och fackliga frågor, många fick gehör på den nyligen genomförda partikongressen. Jag vill nämna några:
Vi vill öka investeringarna i infrastruktur
Minska inkomstklyftorna och öka jämställdheten
Regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg
Arbetsgivarens ansvar för en god arbetsmiljö och tidigare rehabiliterande insatser ska stärkas
Bra arbetsvillkor och kollektivavtalsenliga löner
Svenska löner och villkor ska gälla i Sverige
Vi vill avskaffa allmän visstid
Tillsvidareanställning på heltid ska vara en norm på hela arbetsmarknaden
Lagen om anställningsskydd ska gälla även då arbetsgivare avser att minska antalet timmar på anställningskontraktet
Kamrater
Detta är frågor vi gemensamt ska driva, både från fackligt och politiskt håll. Socialdemokraterna är fackens parti !
Det är nu den verkliga kampen börjar. Vi måste jobba för att fler förstår hur viktigt det är att känna trygghet i vardagen och den börjar med att ha ett jobb som det går att leva på och som inte kan hyvlas bort en från en dag till en annan på rent godtycke.
Att komma hem ska vara en trygghetskänsla. Att komma hem till Arlanda, att komma hem till Märsta och Sigtuna. Det ska vara en trygghet i Ekerö och i Sollefteå. Överallt där vi återupprättar den svenska modellen!
I dag har vi en regering som leds av en socialdemokratisk partiledare. Men vi har inte en socialdemokratisk regering. Vi har heller inte en socialdemokratisk majoritet i riksdagen. Därför måste vi alla, både i fackföreningar och i den här arbetarkommunen, jobba hårt för att få en större styrka bakom våra krav.
Kamrater!
Nästa år är det val igen. Då ska vi alla jobba hårt för att återupprätta den svenska modellen igen. Vi ska kämpa för trygghet. Alla människors lika rätt och värde. Vi har ingen liten uppgift. Men vi vet att bara vi kan klara av det.
Innan jag slutar i dag måste jag berätta lite mer om årets avtalsrörelse. Vi i Fastighets har gått i närkamp med det som kallas värstingen bland arbetsgivaorganisationer, Almega.
Vi har lagt strejkvarsel mot sju företag som förvaltar fastigheter. Om det inte blir en lösning startar strejk och blockad på morgonen nästa måndag, den 8 maj.
Vi har inte ett någon annan väg att komma fram i förhandlingarna, och orsaken är Almegas aggressiva motstånd mot låglönesatsningen som finns i det normerande avtalet inom industrin och som också är en viktig del av LO samordningen.
Vi inom LO-förbunden har bestämt att den som tjänar 24 000 i månaden eller mindre ska ha rätt till lite högre löneökning jämfört med dem ovanför den nivån.
Detta vägrar arbetsgivarorganisationen Almega acceptera. Till skillnad från arbetsgivare som redan gjort upp enligt lönenormen.
Jag vet att det knappast är skillnaden i vad pengarna som löneavtalet skulle kosta som vägleder dem. För dom handlar det om ideologi, och prestige. För dom tycks löneklyftor ha ett egenvärde. De vill att de med sämsta lönerna ska ha ännu sämre löner. Tråkigt men det är så striden ser ut.
Det är ett högt spel som Almega dragit i gång. De går emot alla LO-förbund. Vi står gemensamt bakom kraven och alla är beredda att ta strid för att de lägst avlönade ska få något mer. Vi har begärt sympatiåtgärder från de andra tretton LO förbunden, jag är glad att kunna säga att alla förbunden står bakom oss i kampen för låglönesatsning !
Nu är den stora frågan om ledningen på Almega verkligen tycker att principer och prestige är värda den här striden.
Jag kan bara säga: Vi inom Fastighets, tillsammans med de andra LO-förbunden vet när det är dags att visa vad enighet betyder i kraft. Vi försöker inte tillskansa oss något som vi inte har rätt att få. Vi står upp för den svenska modellen. Den ger styrka och trygghet.
Almega verkar stå för något annat. De har inte hämtat sina idéer från dom som tror att gemenskap och solidaritet skapar framtid. Deras drivkrafter kommer från betydligt mörkare och dystrare håll.
Vi ska vinna striden mot dom också.
Vi vet vad som bygger Sverige starkt och tryggt. Det är inte att slå och söndra.
Eller hur?
Tack ska ni ha Sigtuna!