Uppgörelse om Almega Fastighetsarbetsgivarna – alla stridsåtgärder dras tillbaka

Fastighets och Almega har sagt ja till medlarnas slutliga hemställan i konflikten om nytt kollektivavtal för Almega Fastighetsarbetsgivarna.

Därmed finns en uppgörelse och det innebär att alla varslade stridsåtgärder för området Almega Fastighetsarbetsgivarna dras tillbaka.

Publicerad:

Medlarnas hemställan, som båda parter sagt ja till, innebär ett nytt treårigt avtal från 1 april 2017 till 31 mars 2020. Löneökningarna blir 580 kronor/600 kronor/600 kronor från 1 april under de tre åren.

Minimilönerna vid fyllda 20 år höjs också med 580 kr/600 kr/600 kr. Samtliga ersättningar höjs med 2,1 procent 2017, 2,2 procent 2018 och 2,2 procent 2019.

Några justeringar har också gjorts för att förtydliga gällande regler, i avtalet. Parterna har också enats om att tillsätta en arbetsgrupp om arbetstider och lönebildning i avtalet. I den gruppen ska båda parter ha med representanter som är verksamma i företag i branschen.

- Jag är nöjd med uppgörelsen. Vi har fått ett rent avtal i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen med låglönesatsning. Vi gick in i förhandlingarna med de förutsättningarna och resultatet är i enlighet med förutsättningarna, säger Magnus Pettersson, Fastighets förbundsordförande.

- Jag vill tacka alla i förbundet och övriga LO-förbund som visat engagemang och stöd under förhandlingarna. Nu drar vi tillbaka de varslade stridsåtgärderna för detta avtalsområde. Det blir ingen strejk i morgon bitti, säger Magnus Pettersson.

Fastighets varslade stridsåtgärder på området Almega Specialservice kvarstår. Om inte en uppgörelse nås före fredagen 12 maj 06:00 har Fastighets varslat om stridsåtgärder på sex företag inom Almega Specialservice avtalsområde.

Medlarna har redan träffat parterna i denna konflikt. Nästa möte för Fastighets del är på måndag.

Läs mer om varslet på Almega Specialservice

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: