Ylva Johansson, arbetsmarknadsministern, besökte Region Osts valupptakt och berättade att hon önskar att den som vill studera för att hitta nytt jobb ska få göra det med a-kassa.

Fotograf: Janne Sparrman

Ylvas önskan: Studera med a-kassa

Ylva Johanssons önskan är att den som vill studera för att hitta nya jobb ska få göra det med a-kassa.

Det berättade hon när hon besökte Fastighets region Osts valupptakt i Folkets Hus i Solna.

Publicerad:

Ylva Johansson berättade också att hon tänker lägga fram förslag om att ändra alla bidragssanställningar som arbetsgivarna kan söka.

- Vi ska inte ha många anställningsstöd, vi ska ha ett, sa hon.

Hon sa att hon ska ta fram förslag som ändrar samrådsförfarandet vid företagens ansökan om anställningsstöd. Hon vill få ordning på frågan.

- På arbetsförmedlingen får de ingen ordning på detta, sa hon.

Om de borgerligas avsikter att förändra LAS så att alla anställda förlorar sin anställningstrygghet fick hon frågan från deltagarna om vad hon säger om att deras förslag göra alla anställda till provanställda.

- Ja, på dem bara! Vi har en fungerande LAS och att låta arbetsgivarna enskilt bestämma vem som är kompetent riskerar öppna för förfärligt godtycke.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson gillade vad han hörde.

- Det är verkligen välkommet med begränsning av anställningsstödsformerna. De är inte bra utformade och ställer till det i branchen.

Magnus Pettersson oroades över den av regeringen tillsatta utredningen om stridsåtgärder med anledning av en ännu olöst konflikt med fristående Hamnarbetarförbundet i Göteborgs hamn.

- Vi känner att regeringen kanske har öppnat Pandoras ask. Strejkrätten är en avgörande fråga. Detta riskerar att få följdeffekter för hela arbetsmarknaden. Även detaljförändringar kan innebära stora förändringar i förhållandet mellan arbetsgivare och fackföreningar, sa han.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: