Fotograf: Anna Ledin Wirén

”Försök driva igenom hyvlingsförslaget”

Regeringen tänker inte lägga något förslag som begränsar arbetsgivarnas hyvling av tjänster.
–Ett olyckligt och ett felaktigt beslut. De borde försöka få igenom förslaget, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Publicerad:

En anställd som tackar nej när arbetsgivaren ensidigt föreslår sänkt arbetstid och därmed sänkt månadsinkomst kan riskerar i saklig grund för uppsägning, med uppsägning utan turordning enligt Las.

En regeringsutredning har föreslagit att turordningsreglerna ska gälla även om den anställda tackar nej. Då måste arbetsgivaren göra uppsägning grundad på arbetsbrist istället för att själv godtyckligt dela ut hyvlade tjänster.

Men med regeringens överenskommelse med Centern och Liberalerna i januari blir det inget sådant förslag. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, hittar inte stöd därifrån för att genomföra utredningens förslag.

– Det är olyckligt och ett felaktigt beslut av Ylva Johansson. De borde försöka få igenom förslaget. Förslaget är socialdemokratisk politik. Vi var ute i valrörelsen och sa att Socialdemokraterna skulle jobba för att genomföra hyvlingsförslaget, säger Magnus Pettersson.

När inte hyvlingsförslaget blir av innebär det att Fastighets och andra förbunds medlemmar som drabbas av hyvling får försöka att reglera det här avtalsvägen. Regeringens politik blir direkt osolidarisk och drabbar särskilt kvinnor.

– Lite förenklat rör det här med hyvling inte de mansdominerade branscherna utan snarare serviceyrkena. I LO är det särskilt vi i Fastighets, Handels och Hotell och Restauranganställdas. När vi ska försöka reglera det här i avtalsrörelsen förväntas våra medlemmar avstå från andra delar och ge upp andra villkor. De riskerar sämre löner också, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: