Fastighets säger nej till huvudavtalet

Igår kväll beslutade en oenig LO-styrelse att rekommendera representantskapet, som är LO:s högst beslutande organ mellan kongresserna, att rösta för att LO blir part i det nya huvudavtalet som förhandlats fram mellan några fackförbund och Svenskt Näringsliv. Fastighets var ett av de förbunden som röstade nej.

Publicerad:

– Jag gillar delar av huvudavtalet, men eftersom det kommer i ett paket där anställningstryggheten försämras kraftigt kan jag inte stå bakom det, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

Saklig grund för uppsägning och turordningsreglerna var röda linjer i förhandlingarna när Fastighets deltog. Det var de viktigaste skälen till att beslutet blev att säga nej till huvudavtalet. Det kommer att förändra maktbalansen på svensk arbetsmarknad till löntagarnas stora nackdel. På den punkten har inget nytt framkommit sedan sist.

– Om kravet på saklig grund för uppsägning försvinner och ersätts med sakliga skäl blir rättsläget otydligt. Det kommer att skapa tysta, rädda arbetsplatser där arbetsgivarens godtycke bestämmer. Vill man lyfta ett arbetsmiljöproblem behöver man väga det mot behovet av att behålla sin inkomst. Ska vi ha det så i Sverige? säger Pettersson.

Sammantaget får Fastighets yrkesgrupper betala ett högt pris för att få möjlighet till omställning.

– Vi skulle i så fall offra turordningsregler, saklig grund, möjligheter att driva frågor om till exempel hyvling i kommande avtalsrörelser. Det gynnar inte våra medlemmar och därför sade jag nej till huvudavtalet, säger Pettersson.

Innebär LO:s beslut att Fastighets medlemmar automatiskt omfattas av huvudavtalet?

– Nej. Det innebär att vi får möjligheten att ta ställning till om vi ska eller inte ska ansluta oss i ett senare skede, avslutar Magnus Pettersson. 

Uppdaterad: