Nicklas Nilsson, ombudsman förbundskontoret. Mathilda Hauge, ombudsman region Syd.

Projekt Hängavtal 2022

I ett nytt projekt ska Fastighets teckna hängavtal med hundratals företag som idag saknar kollektivavtal. Ett hängavtal innebär att arbetsgivaren ”hänger på” ett centralt avtal, trots att de saknar medlemskap i en arbetsgivarorganisation. Projektet är i full gång, och förhoppningen är att nästan 500 medlemmar ska nås.
– Vi vill att alla medlemmar i förbundet omfattas av kollektivavtal, säger Mathilda Hauge, ombudsman i region Syd och deltagare i projektet.

 

Publicerad:

En kärnuppgift för Fastighets är att säkerställa att varje medlem omfattas av kollektivavtal. Kort sagt ska förbundet upprätthålla den svenska modellen inom våra avtalsområden.

Idag är det inte så. Flera hundra medlemmar arbetar utan kollektivavtal och det ska projektet råda bot på. De flesta arbetsgivare är positivt inställda.

– I början riktar vi in oss på de företag där vi har medlemmar. Men ambitionen på sikt är att alla arbetsplatser inom våra avtalsområden ska täckas av kollektivavtal, säger Hauge.

Ett förberedande arbete har gjorts under 2021, där Fastighets tagit fram rutiner och betalningsalternativ för arbetsgivarna. Ett typiskt scenario är att ett företag har tecknat hängavtal för många år sedan och glömt bort att teckna ett nytt.

Nicklas Nilsson är central ombudsman med ansvar för avtal. Han delleder projektet, och tycker sig uppfatta en ”aha”-känsla när förbundet ringer upp arbetsgivare.

– Det handlar sällan om en motvilja, snarare glömska och trassel med administration. De flesta är positiva, det finns många fördelar med att teckna ett hängavtal med oss, säger han.

 

Uppdaterad: