Avtal på Samhall klart
Lönerna höjs med 7,4 procent, totalt 2281 kr på två år. Det är en låglönesatsning, då grundlönerna går upp 1020 kr år 1 och 931 år 2, men ytterligare 330 kr på arbetsuppgiftstillägg 1 första året. I övrigt är de största nyheterna att permissioner nu kan ges även för vård av anhörig som bor på annan adress, att arbetsmiljöansvaret skrivs in i kollektivavtalet samt att det finns en möjlighet att gå i deltidspension.
Nu kan anställda ansöka om rätt till deltidspension från och med den månad man fyller 60 år. Om deltidspension beviljas är anställningen från det att deltidspensionen börjar gälla, en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.
– Eftersom politiker inte tar någon hänsyn till att olika yrken sliter olika mycket på kroppen får vi inom facket hantera frågan, säger Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman.
Tidigare stod det att permission kunde ges vid plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig. Termen hemmaboende har ställt till det för många. Nästan ingen bor ihop med alla sina nära anhöriga. Nu är termen alltså struken.
Avtalsansvarig ombudsman Nicklas Nilsson tycker det är fullt rimligt.
– Det är helt åt skogen att den som till exempel behöver följa med sin lillebror för ett cancerbesked inte får permission, bara för att brodern har egen bostad, säger han.
Att arbetsmiljöansvaret skrivs in i kollektivavtalet gör nu att det blir lättare att utkräva ansvar. Bland annat måste arbetsgivaren protokollföra diskussionerna.
– Nu kan underlåtenhet att fullgöra sina skyldigheter inom området resultera i kollektivavtalsbrott, säger han.
I det nya kollektivavtalet har arbetsgivaren velat förtydliga att den som ägnar sig åt bisysslor behöver informera om det.
– En självklarhet egentligen. Så det var inget att bråka om, avslutar han.