Larry Stewart, ombudsman, region väst.

Fastighets i nytt projekt mot arbetslivskriminalitet

Nyligen blev Fastighets beviljade projektpengar från Arbetsmiljöverket. Larry Stewart från region Väst ska tillsammans med Center mot Arbetslivskriminalitet bygga upp ett nätverk av seriösa städarbetsgivare. Tanken är att utsatta löntagare ska våga anmäla missförhållanden till polisen om de vet att de har ett annat jobb att gå till.
– Det här adresserar en del av problemets kärna, och vi hoppas det kan bli ett helt nytt sätt att jobba på, säger han.

 

Publicerad:

I kampen mot arbetslivskriminalitet och människohandel lyfts ofta fram att oseriösa arbetsgivare och kriminella måste åtalas. För att det ska vara möjligt behöver dock polisen tillräckligt med information om brottet, så att bevis kan säkras.

Detta är ofta svårt då den som utsätts inte har så starka motiv att prata med myndigheter. Man är helt enkelt medveten om att arbetsgivaren har mycket makt över deras rätt att vistas i Sverige, något som oftast väger tyngst i slutändan.

– Det här är en sanning som alla vet, men som ingen riktigt säger högt. Riskerar man att behöva flytta hem igen, så har man väldigt litet intresse av att prata med polisen. Det är en stor bidragande orsak till att brotten fortsätter. Annars hade ingen stått ut med den behandlingen, säger Stewart.

Projektet som Fastighets har inlett ska adressera problemet. Tanken är att ett nätverk av seriösa städarbetsgivare ska kunna ta emot individer som utnyttjats, valt att prata med polisen, och därför snabbt behöver en ny anställning innan uppehållstillståndet går ut. Detta sker i samarbete med de Center mot Arbetslivskriminalitet som öppnas upp runt om i Sverige. Arbetsmiljöverket stöttar upp med drygt 470 000 kr. 

Arbetsgivare ska också erbjudas utbildning i hur man upptäcker arbetslivskriminalitet.

– Det här adresserar en del av problemets kärna. Tittar vi på syftet med att inte prata med polisen ser vi att det handlar om att man vill stanna i Sverige. Då kan vi jobba utifrån det, och konstatera att det finns sätt att lösa det på. Förhoppningsvis blir det här lyckosamt, och vi kan sprida det till fler regioner och fler aktörer, avslutar Stewart.

Uppdaterad: