Fotograf: Madlén Gunnarsson

Examen på traineeprogrammet

Under avtalsrörelsen 2020 tecknade Fastighets och Fastigo ett lärlingsavtal, som ger möjlighet för individer att ”lära sig jobbet på jobbet”. Nu har en första kull blivit färdiga, och 14 blivande fastighetsarbetare tagit examen. Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson besökte ceremonin och berättade om yrkets framtid och utveckling.
– I fastighetsbranschen finns jobben där man gör skillnad på riktigt för människor och miljön, sa han.

Publicerad:

Tanken bakom traineeprogrammet är att säkerställa att rekryteringen av nästa generations fastighetsskötare får bra förutsättningar.

Så här kommenterade Oscarsson lärlingsavtalet då:

– Jag gläder mig åt det nya lärlingssystemet vi fått på plats. Med bra spelregler för lärlingslöner underlättas arbetet med att lära upp nästa generations fastighetsskötare. Det gynnar alla parter i branschen.

Nu har alltså tiden kommit för 14 deltagare att fira sin examen. På plats berättade Oscarsson om yrkets utveckling och framtid. Bland annat pratade han om den nya teknikens påverkan på yrket, hur ”smarta hus” kan underlätta men också komplicera underhållet.

– Fastighetsbranschen har sett en ökande efterfrågan på kvalificerade yrkespersoner, särskilt med tanke på den växande trenden mot digitalisering och hållbarhetsfokus, sa han till dem.

Han fortsatte med att berätta om de möjligheter som finns för de som väljer att börja arbeta inom branschen.

– Personer som vidareutbildar sig eller specialiserar sig inom områden som smarta byggnader, digitala system eller miljöteknik kommer vara efterfrågade, och det kommer att skapa en positiv löneutveckling.

Han avslutade med en personlig reflektion om vad yrket betyder för samhället och för andra människor.

– I fastighetsbranschen finns jobben där du gör skillnad på riktigt för människor och miljön. Ditt jobb kan till exempel vara att göra ett bostadsområde trevligare och tryggare eller att minska fastigheters klimatpåverkan och energiförbrukning. Ni gör människors liv bättre.

 

Uppdaterad: