Avtal på Specialservice klart
Fastighetsanställdas Förbund och motparten Almega har tecknat ett nytt kollektivavtal, ”Specialserviceavtalet”. Det gäller sanerare och andra som arbetar med avancerad rengöring. Lönerna höjs enligt märket och nedan kan du läsa om förändringarna.
Korta fakta om din nya lön
-Lönehöjningar med 6,4 procent på två år. Minst 1088 kr från 1 april 2025 och minst 994 kr 1 april 2026.
-Individgarantin är 544 kr år 1 och 497 kr år 2.
-Lägsta lön vid avtalets utgång 2026 för alla som fyllt 20 ska minst vara 28 092 kr/mån efter genomförd lönerevision.
Korta fakta om dina nya villkor
-SA-tillägget, vilket står för speciella arbetsförhållanden, höjs med 50 procent.
-Deltidsanställda får nu övertidsersättning i stället för mertidsersättning. Läs mer längre ned för detaljer.
-Dygnsvilan är förändrad till de anställdas fördel. Läs mer längre ned för detaljer.
Vad känner de som har förhandlat?
Tommy Holmbom, sanerare på Ringhals och förhandlare inom delegation Specialservice.
- Man blir aldrig nöjd, men det här känns okej. Det viktiga för mig var att inte köpslå för mycket med det vi har åstadkommit sedan tidigare, och jag tycker heller inte att vi har gjort det. Vi har i stället fått in flera positiva förändringar som bidrar till att det här yrket blir mer attraktivt.
Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman.
- Vi gick fram med ett yrkande om att förändra SA-tillägget och det har vi gjort. Kryper man i en tunnel och är omringad av farliga partiklar måste det märkas i kompensationen. Jag är också glad att vi kunde få till en bra, balanserad lösning för övertidsersättningen. Helheten tycker jag har blivit bra.
Om övertidsersättning
Deltidsanställd arbetstagare som skriftligt begärt företräde till högre sysselsättningsgrad kan inte beordras att arbeta utöver sitt fastställda arbetstidsmått. Detta eftersom personen kanske har olika arbetsgivare för att komma upp till en heltid.
Om en deltidsanställd tackat nej till högre sysselsättningsgrad och erbjuds arbete utöver sitt ordinarie arbetstidsmått utges ingen övertidskompensation. Detta för att man inte medvetet ska kunna fylla upp sin tid med övertidstimmar.
Om dygnsvilan
Undantag får göras tillfälligtvis om det föranleds av särskilda förhållanden- som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren. Arbetstagaren har då rätt till motsvarande kompenserande viloperiod eller annat lämpligt skydd. Om motsvarande ledighet inte kan ges i anslutning till det arbetspass som avbrutit dygnsvilan ska arbetstagaren senast inom 14 dagar erbjudas motsvarande förlängd vila.
Undantag från dygnsvilan får göras högst tre arbetspass per 14-dagarsperiod räknat från första undantagstillfället.
Hela avtalet kommer att publiceras när det genomgått redaktionell behandling.
Publicerad: 16 april 2025
Relaterade ämnen
- Avtal på Almega Fastigheter klartFastighetsanställdas Förbund och motparten Almega har tecknat ett nytt kollektivavtal, ”Almega Fastighetsarbetsgivare”. Det gäller fastighetsskötare och andra som arbetar inom privatägda fastigheter. Lönerna höjs enligt märket och nedan kan du läsa om förändringarna.
- Avtal med Sobona klartFastighetsanställdas Förbund och motparten Sobona har tecknat ett nytt kollektivavtal. Det gäller fastighetsskötare inom vissa kommunala fastighetsbolag. Lönerna höjs enligt märket och nedan kan du läsa om förändringarna.
- Först ut: Fastighetsavtalet är klartFastighetsanställdas Förbund och motparten Fastigo har tecknat ett nytt kollektivavtal, ”F-avtalet”. Det gäller fastighetsskötare inom allmännyttan. Lönerna höjs enligt märket och nedan kan du läsa om förändringarna.