Fastighets besökte Riksdagen
Förbundets arbetsmiljöansvarige ombudsman Torbjörn Jonsson har besökt Riksdagens arbetsmarknadsutskott, för att ge en bild av medlemmarnas arbetsmiljö. På plats fanns utskottets socialdemokratiska ledamöter, inklusive partiets talesperson i frågorna, Ardalan Shekarabi.
– Jag tog god tid på mig att berätta om medlemmarnas yrkesvardag, säger Jonsson.
Han lyfte upp flera punkter som förbundet ser som stora utmaningar.
Inom framför allt städ- och saneringsbranschen är det många som tvingas jobba delade turer. Det innebär att man arbetar en stund, är ledig utan lön en stund, och sedan arbetar igen under samma dygn.
– Det blir i praktiken en mycket lång arbetsdag, men bara delvis betalt, säger Jonsson.
Ett annat problem han lyfte upp är psykiska påfrestningar, så som permanent stress och hotfulla situationer.
Hot är absolut vanligast hos fastighetsskötare. Frekvensen är inte helt känd, men utöver flera uppmärksammade våldsdåd finns ett mörkertal i form av indirekta hot från boende.
– Det är en glidande skala. Allt från små gliringar, verbalt missnöje med värden till att placera knivar eller pistoler synliga för fastighetsskötaren. Arbetar man i ett utsatt område kan också basala arbetsuppgifter bli farliga. Till exempel att röja i en källare som används för kriminella syften.
När det gäller stress är problemen stora inom städbranschen. Där börjar det redan i upphandlingen. Det finns ett glapp mellan hur många timmar kunden är villig att betala för, kontra förväntningarna på det utförda arbetet. För att vinna en upphandling måste man konkurrera ned på enskilda droppar rengöringsmedel. Marginalerna går ut över medarbetarna, som tvingas arbeta med andan i halsen, som ett normalläge.
– Här lyfte jag fram att politiken måste förändra upphandlingskulturen. Det måste till ett systemskifte i hur vi ser på upphandlingar, vad skattebetalarnas pengar ska gå till för verksamhet. Många upphandlingar sker ju inom det offentliga, säger Jonsson.
Avslutningsvis, vad ville du skicka med till politikerna?
– Jag tog god tid på mig att berätta om medlemmarnas yrkesvardag. Mitt budskap var att parterna behöver stimuleras, men inte styras. Att politiken behöver finansiera arbetslivsforskning, skyddsombudens utbildning, Arbetsmiljöverket och att de ska motverka arbetslivskriminalitet. De ska låta oss parter hantera själva arbetet, detaljerna och prioriteringarna.
– Från socialdemokraterna förväntar vi oss naturligtvis verkstad i dessa frågor, avslutar han.