Bild: Michelle Jacobsson.

Fastighets har växlat yrkanden på specialservice & serviceentreprenad

Höjda löner med 4,2 procent och en låglönesatsning. Satsning mot arbetslivskriminalitet. Införande av Arbetstidskonto. Ersättning vid användande av egen bil. Fackligt utsedda skyddsombud. Räkna hög höjd som speciellt arbetsförhållande. Det är några av Fastighets yrkanden på de stora städ- och saneringsavtalen. Arbetsgivaren Almega vill på städsidan inte ha några centralt fastställda löneökningar, därtill vill de införa nya anställningsformer, bland annat vikariat som kan pågå i tre år.

Publicerad:

Yrkandena skiljer sig något på respektive avtal. De finns publicerade i sin helhet i slutet av texten.

Fastighets avtalsansvariga ombudsman Ewa Edström kommenterar kraven.

– Lönekraven på 4,2 procent och en satsning på att få upp de lägsta lönerna på avtalsområdet är i enlighet med de krav som fastställts i LO-samordningen. Krontalet, det vill säga minsta möjliga löneökning, tänker vi oss ska vara 1222 kr per heltid.

På specialserviceavtalet vill vi höja det så kallade SA-tillägget (speciella arbetsförhållanden), varför då?

– Vi tycker inte att det nuvarande avtalet har skäliga ersättningsnivåer för det arbete som utförs av våra medlemmar. Att sanera kärnkraftverk eller en lägenhet där någon legat död i fyra månader innebär mycket stora risker för hälsan. På samma tema kräver vi att arbete på hög höjd räknas som särskilda arbetsförhållanden.

Almega vill inte ha några centralt fastställda löneökningar på städavtalet (formellt kallat serviceentreprenad)?

– Att arbetsgivaren helst vill bestämma själv är inget nytt. Men fackets signum är att vi enskilda löntagare håller ihop och ställer samma krav. Annars blir det ingenting med någonting, svarar hon.

Fastighets medlemmar är förtjänta av löneökningar, menar hon.

– De har tagit ett stort ansvar genom pandemin, och sedan en skenande rysk inflation. Våra medlemmar var de yrkesgrupper som trots stora smittorisker befann sig på arbetsplatserna för att utföra jobbet. Varken städare eller sanerare kan välja att jobba hemifrån i en trygg miljö som vissa tjänstemannagrupper kan göra.

Tjänar man för dåligt som städare?

– Ja. Många anställda inom Fastighets avtalsområden har det tufft ekonomiskt, kombinationen deltider och låga löner innebär att de faktiska löneinkomsterna understiger lägstlönen och att många har svårt att i praktiken leva på sin lön.

Bland våra krav finns att mertidsersättningen ska höjas. Hur påverkar det den som arbetar inom städ eller sanering?

– Enligt statistik som SCB tagit fram så är det nästan dubbelt så vanligt bland städare att arbeta deltid, jämfört med snittet på den övriga arbetsmarknaden. Förra året 2023 arbetade 41 procent av städarna deltid, att jämföra med 21 procent på övriga arbetsmarknaden. Kravet på höjd mertidsersättning härstammar från två EU-domar där man fastställt att olika betalning för arbetad tid utanför ordinarie arbetstidsmått är diskriminerande, svarar hon.

Förutom lönekraven har Fastighets delegationer tagit fram ett antal andra krav som är viktiga för städbranschens utveckling.

– Vårt projekt mot arbetslivskriminalitet har varit mycket framgångsrikt och vi ser gärna en partsgemensam framtid. Därför har vi yrkat på en gemensam finansiering, som givetvis hamnar utanför den ordinarie lönekostnaden. 

 

Fastighets yrkanden på Specialservice
Fastighets yrkanden på Serviceentreprenad
Almegas yrkanden på Specialservice
Almegas yrkanden på Serviceentreprenad

Uppdaterad: