Framgångsår för Fastighets A-krimprojekt

Det mycket framgångsrika och uppmärksammade fackliga projektet ”Nätverk mot arbetslivskriminalitet” expanderade under 2024, och gick från att omfatta 24 företag till att vid årsskiftet nå 91 företag, med totalt över 10 000 anställda. Nu hoppas projektets grundare, Fastighets Larry Stewart, att det blir en fortsättning.

Publicerad:

Under flera år har svenska städföretag bett de fackliga organisationerna att agera mot svartarbete och arbetslivskriminalitet, men utan att själva involvera sig.

Projektet ”Nätverk mot arbetslivskriminalitet” grundades 2023 som ett försök att förena parterna i det arbetet. Modellen bygger på att man slussar utsatta löntagare från fuskande till seriösa arbetsgivare, och på så sätt ökar de utsattas benägenhet att anmäla missförhållanden.

Gensvaret har varit mycket stort från så väl arbetsgivare, Polisen, myndigheter, politiker, hela fackföreningsrörelsen samt internationella organ som OECD.

- Jag är naturligtvis väldigt stolt över att gensvaret varit så stort som det varit. Och att som ombudsman få avsluta sin yrkesbana på det här sättet, att få träffa så mycket intressanta och engagerade människor från alla möjliga håll, det är en ynnest, säger Stewart, som formellt redan gått i pension.

Kanske handlar framgången om att idén är så enkel.

För att utsatta individer ska våga anmäla missförhållanden till Polisen måste de veta att de får stanna i Sverige. Tanken är därför att ett nätverk av seriösa städarbetsgivare ska kunna ta emot individer som utnyttjats, valt att prata med fack eller polis, och därför snabbt behöver en ny anställning innan uppehållstillståndet går ut.

Vid slutet av 2023 bestod projektet av 24 företag som kunde ta emot nya personer och som rapporterade till Fastighets om arbetslivskriminalitet på arbetsmarknaden, samt hur man såg på frågorna.

Projektet utökades 2024 för Fastighets del att omfatta 2,5 Polisdistrikt, inom region Tvärs, region Väst och region Syd. Dessutom skrevs en avsiktsförklaring mellan Fastighets, Kommunal och Almega, att bli tre likvärdiga parter i projektet. Kommunal riktade in sig på Stockholmsregionen och Värner Väst. En ny gemensam logga togs också fram, som alla deltagande företag kan ha på sin hemsida.

- Det kändes bra att få med både Kommunal och Almega, inte bara på tåget, utan också i förarhytten ihop med oss. Det ger legitimitet, och en känsla av att vi gör det här tillsammans, säger Stewart.

Vid årsskiftet 2024/2025 deltog 91 företag med totalt över 10 000 anställda. Det är nästan en fyrdubbling av nätverket, på bara ett år.

Projektet har fått uppmärksamhet från så väl Europaparlamentet, OECD, olika fackliga centralorganisationer, forskare från både Sverige och Finland, statliga utredare som många myndighetsrepresentanter från både Skatteverket, Migrationsverket och Försäkringskassan.

Fastighets medlemstidning Fastighetsfolket har skrivit om projektet flera gånger, samt rapporterat om enskilda processer mot företag som blivit anmälda. Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skrev också ett mycket långt reportage om trappstädning, som ibland utförs av arbetslivskriminella företag.

Nu hoppas Larry Stewart, Fastighets ombudsman och grundare av projektet, att det blir en fortsättning.

- Frågan engagerar så många människor, på så många plan. Men inget har egentligen hänt förrän den här modellen med slussning av anställda provades. Det borde få fortsätta, säger han.

Bland målsättningarna för 2025 finns att oseriösa företag börjar skrämmas bort med hjälp av nätverket, att vita städföretag får fler marknadsfördelar då de är med i projektet, att utbilda offentliga och privata upphandlare i arbetslivskriminalitet och hur man motarbetar det, och att en delegation besöker Finland 2025 för att fördjupa sig i deras tillämpning av EU:s upphandlingsdirektiv för att kunna påverka till en annan tillämpning i Sverige.

- Det känns som att vi har påbörjat något här, något som kan leda till verklig förändring. Också efter att jag har gått i pension, avslutar Stewart.

Uppdaterad: