Vi fortsätter ta ansvar för städbranschen

"Ingen vill ha kriminalitet i samhället, men många verkar ha svårt att förstå vad som driver den. Det är inte förortens gäng som beställer städning. Det är regioner och kommuner och företag med snygga logotyper vi alla känner till".

Det skriver Fastighets ordförande Lemmy Mauritzon i sin ledningskrönika nr 2.

I dagarna fick vårt projekt inom arbetslivskriminalitet fortsatt grönt ljus av Arbetsmiljöverket. Upplägget har varit enkelt. Vi hjälper utländska städare som blir utnyttjade att hitta ett nytt jobb – de går i sin tur till polisen och berättar om den kriminella verksamheten. Den här metoden utgår från fakta, nämligen att människor som utnyttjas i Sverige nästan aldrig vill prata med polisen om det riskerar deras chanser att stanna i landet.

Projektansvarig Larry Stewart har gjort ett gediget arbete med att knyta ihop ett nätverk av seriösa städarbetsgivare. De förbinder sig inte att anställa varje individ som vill prata med polisen, men de företar sig att vara med och hjälpa till med processen. Nu är de så många att det alltid finns plats någonstans. När goda krafter går ihop sprider sig ryktet – och alla vill vara med! 

Ungefär tio procent av städbranschen består av illegal verksamhet. I rena pengar motsvarar det tre och en halv miljard. Inte sällan är svartarbete en del av ett bredare kriminellt upplägg, där svartjobb bara är en av flera inkomster. Tidningen Byggnadsarbetaren kunde till exempel 2019 avslöja en lettisk härva där ett kriminellt nätverk omsatte flera hundra miljoner på så väl vapenhandel, falska fakturor som svartarbete. 

Ingen vill ha kriminalitet i samhället, men många verkar ha svårt att förstå vad som driver den. Det är inte förortens gäng som beställer städning. Det är regioner och kommuner och företag med snygga logotyper vi alla känner till. Svartpengarna har inte ramlat ned från himlen. De kommer från seriösa verksamheter som inte har kunskap, engagemang eller möjligheter att ifrågasätta ett för lågt pris. 

Fastighets tar ett stort ansvar för städbranschen med vårt projekt. Nu måste samhället också göra det!

Uppdaterad: