Från första maj till EU val!
Många saker ändras ständigt, så även vårt språk. Jag har säkert under de 14 år jag jobbat nere i Stockholm tagit till mig andra ord än dem jag använde förut.
Men var jag än är runt om i Sverige och träffar andra medlemmar så säger alla att min Skellefteådialekt klingar likadant som för 15 år sen.
Jag tror att det är bra att ha kvar sin historia även om man ska vara öppen för förändringar. Språket och ordvalen ändras i takt med tiden men jag tror att våra behov som människor är mera konstanta.
Häromveckan fyllde mitt barnbarn sex år och planerade för sitt kalas med kompisarna på förskolan. När jag frågade om hon skulle ha barnkalas så sa hon:
- Nä, jag ska ha pyjamasparty.
Jag vet att hon är särskilt förtjust i en av kompisarna på förskolan så jag frågade henne om hon fortfarande var lika förtjust i honom?
Hon gick fram till mig och la sin arm runt min hals och sa:
– Morfar, du vet, han är egentligen int' så tokig.
Jag tror varken jag eller mina kompisar hade sagt så när vi var sex år.
På tal om ord, snart är det 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Det är dagen då vi går ut och demonstrerar och talar om vilka förändringar som vi tycker behövs, både här hemma och ute i världen. Då kommer det att sägas många viktiga ord.
Orden kommer att handla om att vi arbetare och medborgare måste ha rätt till trygghet, demokrati och rättvisa. Vi behöver det såväl i hemmen och på arbetsplatserna som i samhället i övrigt.
Själv ska jag tala i Gävle och Ockelbo. I årets 1 maj-tal är det extra viktigt att lyssna till orden. Det är EU-val 25 maj och val till riksdag, landsting och kommun i september.
1 maj ska vi visa att vi vill ha förändring, att vi vill byta politik.
Hans Öhlund
förbundsordförande